Kajszibarack

Kajszibarack
A kajszi barack. A rajongásig szeretett gyümölcs, amely a legtöbb felhasználási formában ugyanazt a jóleső érzést nyújtja mindenki számára.
Tovább

Kérdésed van? Lépj velünk kapcsolatba!

Kapcsolat

kép
kép
kép
kép
kép
kép
kép
kép
kép
kép
kép
kép
kép
kép
kép
Eltérő karakter

Eltérő karakterRendszertanilag a szilvákhoz közelebb áll a növény, mint az őszibarackhoz és a mandulához, melyeknek szintén rokona. Eredetileg Ázsiából származik, nálunk a török hódoltság ideje óta foglalkoznak a termesztésével. Az Európai Unió területén közel 70 ezer hektáron termesztik. Magyarországon az éves átlagtermés 30 ezer tonna körül van, melyet jelentősen befolyásol az időjárás, a hideg tél és a virágzáskori fagyok egyaránt, melyek kedvezőtlen hatásainak „köszönhetően” a termés 10 ezer tonna vagy kevesebb is lehet. Legutóbb 2018-ban és 2020-ban éltünk hasonlót. Az ültetvények 3 évente hoznak kiemelkedőbb termést, amennyiben a körülmények ideálisak. A sárgabarack tehát igen érzékeny, a legkisebb változást is rosszul tűri, ami a kedvezőtlen körülményeket sorjázó években értéknövelő hatású.
A kajszibarack az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk. Aszalva megtartja vitamin tartalmát, magjának olaja jelentős szépségipari alapanyag. A barack mérete fajtától függően 40-55 gramm között változik, melynél kisebb a rózsakajszi, 10-25 grammos termésével.

A kajszibarack

A kajszibarackA legismertebb fajták: Magyar kajszi, Gönci magyar, Bergeron, Ceglédi Óriás, Mandulakajszi, Pannónia. Érési időszakuk változó, június közepétől augusztus elejéig tart.
A kajszibarack pálinka illata intenzív, édes, zamatos és hízelgő. Az íze harmóniában van az illatával. Lágyan gyümölcsös, lekváros, gazdag, hosszan tartó aromája a legkiválóbb pálinka élménnyé teszi fogyasztását. Alacsonyabb alkoholtartalommal a gyümölcsössége jobban kiemelkedik. Virágos, mézes karakterét izgalmasan fűszeressé teheti a mandulás magzamat.